Рекомендована для Степу та Лісостепу
Оригінатор: Селекційно-генетичний інститут – Національний центр насіннєзнавства та сортовивчення
Господарські та біологічні характеристики:
- інтенсивного типу універсального використання на різних агрофонах;
- урожайність 7,8-10,2 т/га, з перевищенням національних стандартів
на 0,56-1,22 т/га (8,3-15,6%).
Висока урожайність забезпечується вдалим поєднанням високої продуктивної кущистості (680-850 стебел 1 м2), крупного (10,1-11,8 см), добре озерненного (52-66 зерен) колосся та крупного добре виповненого зерна (маса 1000 зерен
38,4-46,3 г);
- середньорослий (88-96 см), високостійкий до вилягання (9 балів) та
осипання (9 балів), середньостійкий до проростання на пні (період
спокою 32-38 діб).
- середньостиглий і достигає одночасно з сортом Антонівка;
- морозо-, зимостійкість підвищена (8-9 балів), вирізняється високою
посухо-, жаростійкістю (8-9 балів);
- стійкість до хвороб в польових умовах: бура іржа – 6-7 балів, борошниста
роса – 5-6 балів, піренофороз – 5-6 балів, жовта іржа –3-4 бали.
Якість зерна: вміст білка 13,6-14,9 5, вміст клейковини 34-38 %, сила
борошна – 450-520 о.а. Загальна оцінка хліба – 5,2-5,4 бали.
Апробаційні ознаки: різновид еритроспермум.
Кущ прямостоячий, прапорцевий листок темно-зелений, еректоїдного типу. В повній стиглості колосся біле, циліндричної форми, середньої щільності (19-21 колосків на 10 см стрижня) довжиною 101-108 мм. Остюки білі, грубі, зазубрені,
розміром 71-89 мм. Соломина пружна, підколоскове міжвузля утримує
колос в прямостоячому стані. Колоскова луска овально-ланцетної форми,
слабо опушена, довжина 13,8-14,8 мм, ширина 3,8-4,3 мм. Плече
пряме, широке. Зубець колоскової луски прямий, довжина 3,8-5,6 мм.
Кіль наявний, язичок короткий.
Зернівка червона, видовжена (довжина 7,1-8,8 мм, ширина 3,4-3,8 мм, товщина 3,0-3,8 мм).
Агротехнічні вимоги: вирізняється високою позитивною реакцією
на внесення азотних мінеральних добрив (К = 9,4-12,3).
Потреба в яровизації 45-50 діб забезпечує сорту відносно високу витривалість до надмірно ранніх строків сіву, а також достатньо високу стабільність морозостійкості впродовж зими.